Header IDS

6x nieuwe regels uitzenden arbeidsmigranten: de voor-en nadelen

Per 1 januari 2025 is het zo ver. Dan is een certificering verplicht voor alle organisaties die arbeidskrachten ter beschikking stellen.

De verplichte factor van de certificering wordt een van de grootste veranderingen in de uitzendbranche. De reden? In de uitzendbranche werken in veel gevallen kwetsbare mensen die niet altijd goed worden behandeld. Veel uitzendorganisaties die hun zaakjes wél op orde hebben, voldoen al wel aan de eisen van de certificering. Er zijn wel een aantal zaken toegevoegd en aangescherpt. Deze veranderingen en aangescherpte regels delen we, met daarbij de voor- en nadelen. 

Om een certificaat te behalen moeten organisaties allereerst voldoen aan het huidige SNA-keurmerk (NEN 4400).

SNA-keurmerk (NEN 4400)

Om te voldoen aan dit keurmerk, worden organisaties getoetst op een aantal verplichtingen en de juiste afhandeling daarvan: 

  • De identificatie van de onderneming; 
  • De aangifte en afdracht van verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting; 
  • Een controle op het juist hanteren van minimumloon en vakantiebijslag;
  • Het uitvoeren van identiteitscontrole bij arbeidsmigranten;
  • Het voorkomen van risico’s op aansprakelijkstelling;
Naast het huidige SNA-keurmerk, gaan er een aantal nieuwe regels van kracht waar je aan moet voldoen om een certificering te behalen. Wij hebben ze op een rij gezet met daarbij alle (mogelijke) voor- en nadelen: 
1. Bankgarantie van €100.000

Misschien wel één van de meest impactvolle veranderingen is de bankgarantie van €100.000. Er zijn een aantal uitzonderingen waarmee de borgsom kan vervallen: 

  • Je hebt al langer dan 4 jaar een SNA-keurmerk (NEN 4400);
  • Wanneer je kunt aantonen dat je de afgelopen 4 jaar medewerkers ter beschikking hebt gesteld; 
  • Wanneer je kunt aantonen dat je geen betalingsproblemen met de Belastingdienst hebt gehad;
Alleen wanneer je aan álle bovenstaande eisen voldoet, hoef je de borgsom niet te betalen. Voor starters geldt een waarborgsom van €50.000 die na 6 maanden verhoogd wordt naar €100.000. 
2. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

De oprichter van het uitzendbureau moet in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit is een middel vanuit de overheid om te toetsen of iemand strafbare feiten heeft gepleegd die in de weg liggen voor de functie.

3. Betalen op basis van loonverhoudingsnorm

Deze regel houdt in dat uitzendkrachten dezelfde beloning krijgen (volgens CAO) als medewerkers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. 

4. Een veilige werkplek

Er moet informatie over veiligheid doorgegeven worden aan de medewerkers. Denk aan duidelijke regels en instructies. Dit wordt onder de nieuwe certificering actief gecontroleerd. 

5. Aanbieden van passende huisvesting

De nieuwe (verplichte) certificering gaat zeer streng controleren op regels rondom huisvesting van arbeidsmigranten. Dit om te voorkomen dat (te) grote groepen mensen verblijven in (te) kleine huizen of caravans. 

6. Controle op aansluiting pensioen

Per juli 2023 is de wachttijd voor pensioen volledig afgeschaft en bouwen uitzendmedewerkers vanaf de eerste werkdag pensioen op. Deze toevoeging aan de certificering wordt met de nieuwe regeling strikter gecontroleerd. 

Meer weten of vragen over dit artikel?

MHF_9572-scaled.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven